Chocolatier Karol Stýblo: čokoládu vnímam ako dezert s pozitívnymi vlastnosťami

Autor: Ivan Sýkora | 12.3.2015 o 15:15 | (upravené 13.3.2015 o 6:46) Karma článku: 3,55 | Prečítané:  1214x

Pokračujem v sérii pred festivalových rozhovorov s našimi hosťami, ktoré sme pripravili spoločne s Matejom, aby sme vám ich priblížili a trošku vás "navnadili" na diskusie s nimi. A ako praví maškrtníci sme veľmi potešení, že medzi nás zavíta aj Master chef chocolatier z nitrianskej firmy Lyra chocolate pán Karol Stýblo. Je jedným zo štyroch ľudí na svete, ktorí môžu používať titul Fino Aroma Master Chef Chocolatier. Popri štúdiách v Belgicku či Francúzsku si v Kolumbii vyskúšal prácu na plantážach a prešiel si procesom výroby "od zrnka k tabuľke čokolády". Úspešne sa venuje ručne vyrábaným čokoládam a čokoládovým produktom. V roku 2014 získal spolu s kolegami na súťaži GREAT TASTE AWARDS "potravinového Oskara": zlatú hviezdu Great taste.

Ste jedným zo štyroch ľudí na svete, ktorí môžu používať titul Fino Aroma Master Chef Chocolatier. Čo sa za tým skrýva?

Toto označenie alebo teda titul okrem toho, že je pre mňa cťou ho nosiť, skrýva aj určitú formu ambasádorstva. Znamená to, že mojou povinnosťou okrem informovania ľudí o kvalite našich surovín je dohliadanie, aby sa naša značka nezneužívala, nemiešali sa naše suroviny s nekvalitnými a zároveň, aby som pomáhal ľudom, ktorí chcú pracovať s týmito surovinami.

Vo výrobe vašej firmy používate okrem iného exkluzívne kakaové bôby. Ako vlastne prebieha produkcia vašej ručne vyrábanej čokoláda? Aká je cesta od zrnka kakaa k tabuľke čokolády?

Máme viacero úrovni výroby aj podľa druhu produktu, ktorý z daných surovín vzniká. Sú produkty, kde si chodíme vyladiť všetky stupne výroby do Kolumbie – vybrať oblasť z ktorej chceme kakaové boby, nadstaviť ich sušenie a fermentáciu a na záver praženie. Po pražení sa kakaové boby melú, zbavujú šupiek a lisujú na kakaovú hmotu, ktorá je základom výroby všetkých čokolád. Po pridaní trstinového cukru sa čokoláda konšuje – zušľachťuje. Premieľa, zahrieva a zjemňuje sa, spája s cukrom lecitínom a prírodnou vanilkou. Na záver sa finálna hmota temperuje – čo je teplotný proces stabilizovania beta kryštálov kakaového masla – aby čokoláda nezískala sivý film. No a podľa produktu sa dekoruje, alebo mieša s ďalšími prírodnými ingredienciami, poprípade sa v nej obaľujú orechy, alebo iné svetové dobroty.

Popri filmoch Podozrivá čokoláda či Vitarián sa utorková téma na festivale volá ži-JEME zdravo. Očakávaná - asi častá - otázka, ktorá trápi nejeden mlsný jazýček teda znie: je čokoláda zdravá?

Čokoláda – alebo teda kakao je radené medzi ovocie. Dokonca je zaraďované medzi „superfruits“, čo je ovocie, ktoré má najvyšší obsah antioxidantov. S ohľadom na množstvo výskumov, ktoré boli urobené na čokoládach môžem s plnou vážnosťou tvrdiť, že čokoláda je skutočne zdravá – teda čokoláda, ktorá je vyrobená z dobrých kakaových bôbov a správnym postupom. Je pravda, že tepelnými spracovaniami prichádza o niektoré svoje blahodarne účinky, avšak napríklad 60g 60% našej čokolády (keďže výskumy boli robené na nej) má toľko antioxidantov, ako 6 pohárov červeného vína alebo 3 šálky bieleho čaju. Okrem toho čokoláda obsahuje fenyletylaminy, ktoré spôsobujú pocit šťastia a spokojnosti. Priaznivo vplýva na kardiovaskulárny systém, dokonca aj na chrup človeka. Napriek všetkým pozitívnym vlastnostiam ja subjektívne vnímam čokoládu ako akýsi dezert (nezabúdajme totiž, že obsahuje aj cukor – ten u nás nahrádzame trstinovým) a preto nie je náhradou zdravej stravy :-)

Na záver si nemôžeme odpustiť jednu podpásovku: dáte si niekedy aj bežnú čokoládu zo supermarketu? A koľko čokolády zjete?

Čokoládu zo supermarketu – ak niekedy dostaneme do daru, tak toffifee si dám. A ešte z nostalgie DELI. Ale musím sa priznať, že dlho som čokoládu v supermarkete nekupoval :-) Množstvo čokolády, ktoré zjem je rôzne, každopádne napríklad nedávno sme testovali jeden nový produkt a počas vývoja som určite zjedol aspoň 300g. :-)

V rámci obľúbenej pravidelnej témy Ži-jeme Zdravo sa náš hosť predstaví na festivale v Prievidzi v utorok 17.marca, kedy bude prebiehať aj ochutnávka kvalitnej čokolády z jeho produkcie!

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Anton Zajac: Jediná šanca pre Slovensko je nová slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale v oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu Anton Zajac.

KOMENTÁRE

Ako delfíny neprežili v službách ruského štátu

Plán počítal s 500 druhmi zvierat. V súčasnosti je v oceániu asi tridsať zvierat.

TECH

Bývalý šéf Newyorskej univerzity: Šikovní ľudia tu boli skôr ako školy

Existujú rôzne formy univerzitného vzdelania, najdôležitejšie je nájsť študentom to najvhodnejšie, hovorí pre SME JOHN SEXTON.


Už ste čítali?